Τι είναι το ουράνιο τόξο και πως δημιουργείται;

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι το ουράνιο τόξο; Πόσες φορές ως μικρό παιδί, το θαυμάσατε και "κολλήσατε" στον ουρανό, κοιτώντας μαγεμένοι τα πανέμορφα χρώματα του; Το ουράνιο τόξο έκρυβε μυστικά... Όταν ήμασταν παιδιά, πιστεύαμε πως αν κάποιο παιδάκι από εμάς κατάφερνε να φτάσει στην αρχή ή στο τέλος του, θα έβρισκε έναν μαγικό θησαυρό! Φυσικά... τζίφος!! Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το ουράνιο τόξο; Τι συμβαίνει και βλέπουμε αυτό το πανέμορφο θέαμα; φως του ηλίουΤο ουράνιο τόξο είναι ένα καθαρά οπτικό φαινόμενο. Δημιουργείται, όταν το φως του ηλίου, απλώνεται πάνω σε σταγονίδια νερού, τα οποία αιωρούνται ακόμα στον ουρανό. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε βροχή αλλά και ήλιο! Ένα φαινόμενο, που σίγουρα δεν το βλέπουμε κάθε μέρα! Πως δημιουργείται το ουράνιο τόξο Επειδή τα σταγονίδια του νερού είναι στρόγγυλα, όταν πέφτει το φως του ηλίου επάνω τους, αυτά διαθλούν τις ακτίνες του και δημιουργούν το ουράνιο τόξο, όπως δηλαδή το φως διαθλάται μέσα από ένα πρίσμα! Αυτή η διάθλαση του φωτός συμβαίνει σε εκατομμύρια σταγονίδια νερού. Βέβαια, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, οι ακτίνες του ηλίου δεν είναι λευκές! χρώματα ουράνιου τόξουΑποτελούνται από επτά χρώματα! Το κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί και βιολετί! Έτσι λοιπόν το ουράνιο τόξο γίνεται ορατό, αποκαλύπτοντας τα πανέμορφα χρώματα των ακτίνων του ηλίου, κατά τη διάθλαση μέσα από εκατομμύρια σταγονίτσες, που προαναφέραμε! Και πως γίνεται ορατό θα μου πείτε; Πολύ απλά, φανταστείτε τον ήλιο να στέλνει κάτι σαν μία γιγάντια ακτίνα φωτός, σε ένα γιγάντιο πρίσμα(σε κάποια συγκεκριμένα εκατομμύρια σταγονίδια σε συγκεκριμένο σημείο, υπό συγκεκριμένη γωνία), να διαθλάται αυτή η ακτίνα, και να πέφτει επάνω σε έναν γιγάντιο τοίχο(που είναι ουσιαστικά πάλι άλλα εκατομμύρια σταγονίδια, σε άλλο μέρος του ουρανού)... Όλα τα ουράνια τόξα είναι ορατά, μόνο υπό συγκεκριμένες γωνίες, αλλά και μόνο όταν έχουμε τον ήλιο από πίσω! Δεύτερα και τρίτα ουράνια τόξα... Επίσης υπάρχει το δευτερεύον ουράνιο τόξο όπως και το τριτεύον. Πολύ απλά οι ακτίνες του ηλίου που πέρασαν από τα πρώτα σταγονίδια βροχής, συνεχίζουν να διαπερνούν άλλα σταγονίδια. Έτσι υπάρχει πιθανότητα να μπορέσουμε να δούμε, το δευτερεύον ουράνιο τόξο το οποίο είναι αρκετά πιο εξασθενημένο. Στο πρωτεύον ουράνιο τόξο η εξωτερική λωρίδα είναι πάντα η κόκκινη, ενώ στο δευτερεύον, η σειρά των πολύχρωμων λωρίδων είναι αντεστραμμένη! Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, πως η περιοχή ανάμεσα στο πρωτεύων και το δευτερεύων ουράνιο τόξο, είναι σκοτεινή! Αυτή η σκοτεινή ζώνη ονομάστηκε ως «Ζώνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Τέλος, υπάρχει και τριτεύον ουράνιο τόξο. Βέβαια αυτό ακόμα και οι επιστήμονες δυσκολεύονται αρκετά να το εντοπίσουν, γιατί είναι πάρα πολύ θαμπό και ίσα ίσα που φαίνεται!

Ευκάλυπτος «Ουράνιο Τόξο»: το πιο πολύχρωμο δέντρο στη Γη

Τα χρώματα του ουράνιου τόξου μας συναρπάζουν σε πολύχρωμα βουνά, ποτάμια, πτηνά και ανθρώπινες κατασκευές. Επιτέλους έφτασε και η στιγμή της χλωρίδας. Ο λόγος για τον Eucalyptus deglupta, γνωστός και ως ο ευκάλυπτος «Ουράνιο Τόξο» λόγω του μοναδικού του τρόπου που αποβάλλει το φλοιό του αποκαλύπτοντας ποικίλους χρωματισμούς. Όταν το δέντρο ρίχνει για πρώτη φορά τον φλοιό του, αποκαλύπτεται ένα φωτεινό πράσινο από κάτω. Το δέντρο δεν ρίχνει το φλοιό του μονομιάς, αλλά τμηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ενώ περνάει ο καιρός, το φωτεινό πράσινο μετατρέπεται σε απαλό μπλε, φωτεινό πορτοκαλί, σκούρο μωβ και τελικά καφέ. Το δέντρο μας έρχεται από το Μιντανάο στις Φιλιππίνες και αν και είναι το μόνο ιθαγενές δέντρο ευκαλύπτου στο βόρειο ημισφαίριο, πλέον καλλιεργείται στη Χαβάη, την Καλιφόρνια, το Τέξας και τη Φλόριντα. Στο νότιο ημισφαίριο, υπάρχει στην Νέα Γουινέα, το Σεράμ και το Σουλαγουέσι.

Ίρις (μυθολογία)

Η Ίρις ήταν κατά την ελληνική μυθολογία δευτερεύουσα θεότητα του Ολύμπου, αναφερόμενη και ως μία από τις Άρπυιες. Ανήκε στην ακολουθία των θεών με καθήκοντα αγγελιαφόρου, όμοια με εκείνα του θεού Ερμή. Σύμφωνα με τη μυθολογία Ήταν κόρη του Θαύμαντα και της Ωκεανίδας Ηλέκτρας, κατά τον Ησίοδο, και αδελφή των Αρπυιών Ωκυπέτης και της Αελλούς ή κατ΄ άλλη εκδοχή της Άρκης, την οποία τιμώρησε ο Δίας διότι κατά την Τιτανομαχία βοήθησε τους Τιτάνες. Οι αρχαίοι Έλληνες φαντάζονταν την Ίριδα ακριβώς όπως αγιογραφούνται σήμερα από τους Χριστιανούς οι Αρχάγγελοι: Νέα, με πλούσιο βραχύ χιτώνα, με μεγάλες πτέρυγες στους ώμους και χρυσά φτερωτά σανδάλια, φέροντας στο χέρι το κηρύκειο, όπως ο Ερμής. Ήταν φτερωτή και ορμητική σαν θύελλα, γνωστή ως πιστή και γοργοπόδαρη αγγελιαφόρος των θεών. Ο δρόμος που ακολουθούσε στον ουρανό για να μεταφέρει από τη Στύγα σε χρυσή υδροχόη, το για τον όρκο των θεών «ιερό ύδωρ» χαρασσόταν επτάχρωμος. Με την ορμή της βροχής έφθανε από τον Όλυμπο στη γη ή στη θάλασσα προκειμένου να παρακολουθήσει και να βοηθήσει την επίτοκο Λητώ όταν κατ΄ επιταγή της ζηλότυπης Ήρας «ουδείς τόπος φωτιζόμενος από τον Ήλιο» τη δεχόταν, ή όταν έσπευσε να παραλάβει τη Θέτιδα και να τη φέρει στον Πηλέα. Είχε όμως και άλλες υπηρεσίες ιδίως κοντά στην θεά Ήρα. Αυτή έστρωνε το κρεβάτι της, βοηθούσε στον καλλωπισμό της ή άλειφε με «ιερά μύρα» τα θεία μέλη της. Αυτή κατά διαταγή της Ήρας έσπευδε στις μελλοθάνατες γυναίκες όταν βασανίζονταν επί μακρού και επιτάχυνε το τέλος των βασάνων τους με τη κοπή των μετωπιαίων τριχών. Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, Βιέννη Δεν απαξιούσε όμως να εκτελέσει παραγγελίες και θνητών, όπως την παρουσιάζει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, όπου σπεύδει κατά παράκληση του Αχιλλέα να ζητήσει από τον Βορρέα και τον Ζέφυρο να δυναμώσουν την πυρά του Πατρόκλου. Επίσης στην Ιλιάδα πείθει για λογαριασμό της τον Αχιλλέα να ξαναμπεί στη μάχη, μόλις σκοτώνεται ο φίλος του Πάτροκλος κι ο Έκτορας θέλει να πάρει το πτώμα του ήρωα. Γενικά από όλες τις μυθολογικές ιστορίες διαφαίνεται καθαρά πως η Ίρις ήταν η ιδεατή ανθρωπόμορφη ιπτάμενη θεότητα (αλληγορική) της έννοιας του ατμοσφαιρικού φαινομένου του ουράνιου τόξου, προς τούτο και η στενή σχέση με την Ήρα, θεότητα του αέρα και των καιρικών φαινομένων. Από τις γνωστές παραστάσεις της γνωστότερη είναι η επί του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα, όπου μαζί με τον Ερμή περιμένει το αποτέλεσμα του αγώνα μεταξύ θεάς Αθηνάς και θεού Ποσειδώνα. Περίφημη επίσης είναι εκείνη επί του αγγείου Φρανσουά, όπου με τον Χείρωνα προηγείται της πομπής στη παραλαβή της Θέτιδας προκειμένου να την οδηγήσει στον από τους θεούς ορισθέντα Πηλέα.

Άλλη ονομασία για το ουράνιο τόξο

- το ζωναρι της καλογριας - Ίριδα

διπλο ουράνιο τόξο

Το εντυπωσιακό και βραχύβιο φαινόμενο Το φαινόμενο του διπλού ουράνιου τόξου είναι συνήθως βραχύβιο, και στην ουσία αποτελεί μια αντανάκλαση στον ουράνιο θόλο. Το εσωτερικό τόξο είναι πολύ φωτεινότερο, πιο καθαρό με τα χρώματα της ίριδας να ξεχωρίζουν και να είναι περισσότερο έντονα. Το εξωτερικό που ονομάζεται “δευτερεύον” είναι πιο αχνό και η τοποθέτηση των χρωμάτων είναι η αντίστροφη, δηλαδή το βιολετί και το ερυθρό είναι ορατά από την εσωτερική πλευρά και όχι από την εξωτερική. Αυτό συμβαίνει επειδή το εξωτερικό τόξο αποτελεί την αντανάκλαση του εσωτερικού ή πρωτεύοντος τόξου, όπως ακριβώς βλέπουμε μια εικόνα στον καθρέπτη.

ποια είναι τα χρώματα του ουράνιου τόξου και με ποια σειρά εμφανίζονται;

Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά τo οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό. Συνήθως βγαίνει μετά από βροχή και είναι και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση καθώς οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης. Τα χρώματα του ουράνιου τόξου είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το λουλακί (μπλε-μοβ) και το βιολετί (μοβ). Βέβαια σύμφωνα στην πραγματικότητα η ποικιλία των χρωμάτων εκτείνεται και πέρα από το μοβ, μόνο που το μάτι δεν μπορεί να τη δει.